ZADAR, HRVATSKA. 15.-19. SVIBNJA, 2017.

Od 15. do 19. svibnja projektni partneri iz programa Erasmus+ LITTLE okupili su u malom, ali nevjerojatno lijepom gradu Zadru na Jadranskoj obali.
Ovoga puta okupljanje je dobilo i pojačanje dolaskom profesora, učenika i nastavnika koji su sudjelovali u Treningu za profesore, tijekom tjedna namijenjenog aktivnom učenju i metodologijama u nastavi etike.
U kreativnoj i poticajnoj atmosferi, 24 sudionika posvetilo se interaktivnom učenju što im je omogućilo stjecanje iskustva o novim obrazovnim metodama poput sokratovskog dijaloga, geštalt pedagogije, filozofije za djecu, strategije vizualnog razmišljanja, dizajn razmišljanja, strategija za suočavanje s kontroverznim pitanjima; a sve je bilo usredotočeno na izgradnju nastavničkih sposobnosti za rad u nastavi, ali kako bi i nastavnici razmotrili vlastite potrebe i nastavničke sposobnosti kroz filozofiju brižnosti.
Stavljajući se na mjesto učenika, nastavnici su igrali igre, analizirali umjetnička djela, razmišljali o svojim osjećajima, izmišljali nove zemlje, uhvatili se u koštac s kontroverznim pitanjima i kako ih predstaviti u učionici te izbrusili vještine kritičkog razmišljanja u igri definicija i etičkih dilema. Ovakav pristup omogućio im je da se svesrdno posvete novim metodama i steknu znanja koja će im biti korisna i van ovoga projekta u redovnoj nastavničkoj praksi.
Trening je također bio posvećen pilot-metodama koje se razvijaju za potrebe e-learninga za profesore. Nakon svake aktivnosti, sudionici su podijelili svoja iskustva i pružili povratne informacije o svakoj metodi. Na ovom petodnevnom putovanju sudionici su također podijelili svoja osobna iskustva u formalnom i neformalnom obrazovanju, pruživši uvid u obrazovne aspekte koji bi trebali dobro funkcionirati u nastavi i konstruktivne prijedloge kako bi se mogli poboljšati.
Važan element u razmjeni primjera dobre prakse bio je posjet partnera Osnovnoj školi Šime Budinića, gdje učenici trećeg i sedmog razreda sudjeluju u projektu ETHIKA – etičko obrazovanje i učenje o vrijednostima u školama i vrtićima. Učenici su pokazali svoje radove i podijelili svoja iskustva s radionica Ethike, gdje su razmatrali pojmove poput ljutnje, poštovanja, odgovornosti, pravde, samopouzdanja i rješavanja sukoba. Najavili su i da za završnu fazu svojeg etičkog putovanja planiraju građansku akciju prikupljanjem novčanih sredstava i hrane za zadarski azil za pse. Osim što pomažu napuštenim životinjama, planiraju posvojiti dupina u Jadranskom moru, što će poduprijeti znanstveno istraživanje vezano za bolje razumijevanje i održivost ovih divljih životinja.
Ovo je bio sjajan tjedan koji nam je dao solidnu podlogu za buduće projektne aktivnosti i pokrenuo nastavničku mrežu uzajamne pomoći.
Pogledajte galeriju:.


Napisala Ivana Kragić, Mala filozofija

Print Friendly